Eklablog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

Publicité

Czy należy przelewać wino musujące?

Dekantowanie win musujących może być nawet bardziej kontrowersyjne niż wina białe, nawet wśród profesjonalistów.
Uwielbiam bąbelki, więc przelewanie wina musującego wydaje się sprzeczne z intuicją. Kontakt z tlenem powoduje rozproszenie musującego wina. Jednak dekantacja będzie miała duży wpływ na starsze roczniki.
Proces przyspiesza parowanie [dwutlenku węgla]. Im starsze wino musujące, tym większe prawdopodobieństwo, że utraciło już dostrzegalną ilość gazu w roztworze.
Ale pomysł nie jest tak szalony, jak mogłoby się wydawać.
Tradycyjnie szampan był zawsze dekantowany. W 1816 roku wszystkie szampany były mętne drożdżami z drugiej fermentacji w butelkach. Tak więc tradycyjnie należy zdekantować wino, aby zostawić jak najwięcej drożdży w butelce. Niektórzy sommelierzy i winiarze przychodzą do pomysłu dekantacji szampana.
Szampany stworzone do długotrwałego starzenia są często poddawane winifikacji przy nieco wyższym ciśnieniu w butelce, aby utrzymać te bąbelki w czasie. Dekantacja nie tylko pomaga nadać winu trochę tlenu, ale także może pomóc w rozbiciu bąbelków, tworząc przyjemniejsze doznania podczas picia.
Dekantacja to również skuteczny sposób podawania bardzo dużych butelek szampana, takich jak dziewięciolitrowy Salmanazar. Aby zdekantować szampana, delikatnie wylej wino z boku karafki, aby bąbelki nie przepełniły się.

Publicité
Retour à l'accueil
Partager cet article
Repost0
Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article