• Czy należy przelewać wino musujące?

    Dekantowanie win musujących może być nawet bardziej kontrowersyjne niż wina białe, nawet wśród profesjonalistów.
    Uwielbiam bąbelki, więc przelewanie wina musującego wydaje się sprzeczne z intuicją. Kontakt z tlenem powoduje rozproszenie musującego wina. Jednak dekantacja będzie miała duży wpływ na starsze roczniki.
    Proces przyspiesza parowanie [dwutlenku węgla]. Im starsze wino musujące, tym większe prawdopodobieństwo, że utraciło już dostrzegalną ilość gazu w roztworze.
    Ale pomysł nie jest tak szalony, jak mogłoby się wydawać.
    Tradycyjnie szampan był zawsze dekantowany. W 1816 roku wszystkie szampany były mętne drożdżami z drugiej fermentacji w butelkach. Tak więc tradycyjnie należy zdekantować wino, aby zostawić jak najwięcej drożdży w butelce. Niektórzy sommelierzy i winiarze przychodzą do pomysłu dekantacji szampana.
    Szampany stworzone do długotrwałego starzenia są często poddawane winifikacji przy nieco wyższym ciśnieniu w butelce, aby utrzymać te bąbelki w czasie. Dekantacja nie tylko pomaga nadać winu trochę tlenu, ale także może pomóc w rozbiciu bąbelków, tworząc przyjemniejsze doznania podczas picia.
    Dekantacja to również skuteczny sposób podawania bardzo dużych butelek szampana, takich jak dziewięciolitrowy Salmanazar. Aby zdekantować szampana, delikatnie wylej wino z boku karafki, aby bąbelki nie przepełniły się.


  • Commentaires

    Aucun commentaire pour le moment

    Suivre le flux RSS des commentaires


    Ajouter un commentaire

    Nom / Pseudo :

    E-mail (facultatif) :

    Site Web (facultatif) :

    Commentaire :