-
Czy Pinot Noir powinien być schłodzony?
Pinot Noir bardzo dobrze nadaje się do schładzania, przynajmniej trochę.
Z wielu odpowiedzi poniżej widać, że około 14 do 18 stopni Celsjusza może być świetnym zakresem do schłodzenia czerwonego wina. Ale dlaczego i jak? Łatwo!
Jest to prawdopodobnie przyjemniejsze i orzeźwiające, zwłaszcza jeśli pijesz Pinot noir w miesiącach letnich i może być świetnym czerwonym winem na lato!
Sprawi, że wino będzie rześkie w ustach, a nie pełne i aksamitne.
W podobnym sensie będziesz mniej smakować / odczuwać alkohol.
Jak więc schłodzić Pinot Noir, aż będzie w sam raz? Zależy od tego, ile masz czasu.
Dobre 30 minut w lodówce wystarczy
Szybkie zanurzenie w wiaderku z lodem lub w zamrażarce (nie dłużej niż 5 minut) zadziała jak urok
Jeśli masz lodówkę na wino, ustaw ją na temperaturę, w której wolisz pić swoje wina.
Prawdziwy powód, dla którego warto pić w temperaturze pokojowej
Podczas picia czerwonego wina aromat odgrywa istotną rolę niż jego kolor. Wino czerwone zawiera taninę. Jeśli obniżymy temperaturę czerwonego wina, to gęstość cząsteczek przeciwutleniaczy zmniejszy się i będzie się unosić, to oddzielenie się przeciwutleniaczy powoduje utratę smaku i dalsze pogorszenie Aromatu winaZawieszam to wszelakiego rodzaju opakowania na butelki i prezenty. Personalizowane kosze do pakowania prezentów z winem lub ozdobne opakowania z grawerem. Każda firma powinna stawiać na wizualizację loga na nietypowych produktach np. na opakowaniach na butelki.
-
Commentaires